Τα συνηθέστερα λάθη που κάνεις στο γυμναστήριο

Έχεις γραφτεί και πηγαίνεις σε κάποιο γυμναστήριο; Είσαι αρχάριος στον τομέα της προπόνησης, αλλά οι «γυμναστές» δεν σου δίνουν και πολύ σημασία; Πριν ξεκινήσεις το πρόγραμμά σου,θα σε συμβουλέψω ώστε να μην κάνεις τα παρακάτω λάθη στο γυμναστήριο!

Οι περισσότεροι έχουμε πετύχει κάποιον τύπο, που αναρωτηθήκαμε τι στο καλό κάνει κατά τη διάρκεια της άσκησης! Για παράδειγμα, υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που αντί να γυμνάζουν το θώρακα τους γυμνάζουν τα χέρια, ή το κάτω μέρος του σώματος, άλλοι έχουν κακή στάση, ή εκτελούν βιαστικά τις επαναλήψεις. Ακόμη και αν δεν το έχεις βιώσει στην πραγματική ζωή, πιθανότατα να είδες κάποιο βίντεο στο διαδίκτυο. Το ζήτημα είναι πως αυτά τα λάθη μπορεί να μας φαίνονται αστεία, ο κίνδυνος όμως τραυματισμού είναι πολύ μεγάλος!

Λάθη κατά την προπόνηση συμβαίνουν συχνά. Μερικά βέβαια μπορεί να είναι εσκεμμένα, όπως στην περίπτωση που θέλεις να βρεις το μέγιστο αριθμό κιλών που μπορείς να σηκώσεις. Ωστόσο, το κλειδί είναι να αποφευχθούν τα περιττά λάθη, τόσο για να έχει καλύτερο αποτέλεσμα η άσκηση, όσο και για την πρόληψη σωματικής βλάβης. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα συνήθη λάθη που θα πρέπει να αποφύγουμε!


Λάθος 1: Υπερβολική αερόβια άσκηση, λιγότερη άσκηση με βάρη

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που παρατηρούνται, είναι η υπερβολική αερόβια προπόνηση. Η πλειοψηφία των ασκούμενων για να χάσει κιλά, έχει σαν πρώτη λύση να ανέβει σε ένα διάδρομο, σε ένα ελλειπτικό ή σε κάποιο ποδήλατο, ώστε να κάψει πολλές θερμίδες. Ναι, η αερόβια άσκηση αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους καύσης λίπους, ωστόσο η προπόνηση με βάρη είναι αυτή που σμιλεύει το σώμα και οδηγεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ένας ισορροπημένος συνδυασμός και των δύο αποτελεί την καλύτερη επιλογή.

Το λάθος αυτό το κάνουν περισσότερο οι γυναίκες.οι περισσότερες γυναίκες φοβούνται, ότι αν αυξήσουν το βάρος σε μια προπόνηση αντιστάσεων, τότε θα αποκτήσουν ένα πιο ανδροπρεπές σώμα. Να θυμάστε ότι οι γυναίκες δεν έχουν τα ίδια επίπεδα τεστοστερόνης με τους άνδρες κι έτσι η μυϊκή ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι ούτε γρήγορη, ούτε μεγάλη. Χρειάζεται κόπος, χρόνος και πολλές καμένες θερμίδες για να αποκτηθεί έστω μια μικρή ποσότητα μυϊκής μάζας.



Λάθος 2: Καθόλου προπόνηση

Κάποιες φορές το να φτάσεις μέχρι την πόρτα του γυμναστηρίου είναι πραγματικά ένας αγώνας! Μεγάλο μέρος των εγγραφών σε ένα γυμναστήριο, είναι άτομα τα οποία είπαν ότι θα ξεκινήσουν να γυμνάζονται, αλλά τελικά στην πορεία τα παράτησαν. Η έλλειψη κινήτρου, το ότι μπορεί να μην υπάρχουν γρήγορα ορατά αποτελέσματα, η λίγη υπομονή και ο λιγοστός χρόνος, είναι μερικοί από τους παράγοντες που οδηγούν κάποιον στο να μην γυμναστεί ποτέ. Θυμήσου! Με ένα σωστό πρόγραμμα γυμναστικής και επιμονή για το αποτέλεσμα που θέλεις να πετύχεις, μπορείς να «χτίσεις» την αισιοδοξία σου. Όλοι όσοι ξεκινήσαμε να γυμναζόμαστε είχαμε κάποιους από τους παραπάνω ενδοιασμούς, αλλά δεν τα παρατήσαμε! Γιατί λοιπόν να τα παρατήσεις εσύ;



Λάθος 3: Λανθασμένη στάση σώματος

Ακόμη ένα λάθος που παρατηρείται, είναι η λανθασμένη στάση του σώματος κατά την εκτέλεση κάποιου σετ. Οι περισσότεροι συνήθως χρησιμοποιούν μεγαλύτερο βάρος από αυτό που μπορούν να σηκώσουν, χωρίς να ολοκληρώσουν κανένα σετ με σωστό τρόπο. Με τη λάθος τεχνική στοχεύεις πιθανόν άλλες μυϊκές ομάδες και ενισχύεται η συνήθεια στο κακό πρότυπο κίνησης. Αν δεν είσαι σίγουρος πώς να κάνεις μια άσκηση, ρώτησε κάποιον που ξέρει. Μην φοβάσαι να ρωτήσεις τον γυμναστή σου (γι' αυτό εξάλλου πληρώνεις συνδρομή). Πρώτα θα πρέπει να εξασφαλίσεις ότι έχεις σωστή τεχνική και πως σου είναι εύκολο να ολοκληρώσεις ένα σετ και μετά μπορείς να αυξήσεις το βάρος. Ακόμα και με λίγα κιλά, αλλά με σωστότερη τεχνική μπορείς να πετύχεις ένα καλό αποτέλεσμα



Λάθος 4: Μη σωστός προγραμματισμός

Ο λάθος προγραμματισμός είναι για τους περισσότερους το «αγκάθι» στο να δουν αποτελέσματα. Αντί απλά να έχεις ένα τυχαίο πρόγραμμα, ή να πηγαίνεις από το ένα ελεύθερο μηχάνημα στο άλλο, είναι σημαντικό να έχεις ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Η προπόνησή σου θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τον τελικό σου στόχο, είτε αυτός είναι η μυϊκή ανάπτυξη, είτε το να χάσεις βάρος, είτε απλώς το να γίνεις δυνατότερος. Οι ασκούμενοι ακολουθούν συχνά μια ρουτίνα που στερείται κατεύθυνσης, ή δεν στοχεύει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, ή έχουν απλά ένα πρόγραμμα «copy - paste» (σε αυτό θα αναφερθούμε και παρακάτω). Άλλες φορές τροποποιούν το πρόγραμμά τους, αντί να ακολουθούν τις συγκεκριμένες οδηγίες. Ίσως να νομίζεις ότι είσαι αρκετά προχωρημένος για να κάνεις στο πρόγραμμά σου κάποιες μικρές αλλαγές μόνος, αλλά συχνά αυτό δεν συμβαίνει. Μερικές μικρές αλλαγές μπορούν να αλλάξουν το αποτέλεσμα, οπότε καλύτερα ρώτα έναν ειδικό!



Λάθος 5: Μηδενική ξεκούραση

Το κεφάλαιο ξεκούραση στην προπόνηση σου δεν πρέπει να παραλείπεται! Το διάστημα ξεκούρασης ανάμεσα στις προπονήσεις είναι αναγκαίο για την ανάπτυξη και επαναφορά των μυών σου.  Επίσης, καλό είναι να χωρίζεις την εκγύμνασή σου σε περιόδους, ώστε να μην φτάνεις σε σημείο αποθάρρυνσης, όταν δεν υπάρχει ορατή πρόοδος. Μετά από περίπου οκτώ εβδομάδες έντονης προπόνησης, προγραμμάτισε μια εβδομάδα για διακοπή και ανάκτηση της ενέργειάς σου. Είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να διασφαλίσεις, ότι θα επιστρέψεις ακόμα πιο δυνατός και θα αποφύγεις το «πλατό».



Λάθος 6: Έλλειψη συγκέντρωσης

Ένα συχνό λάθος που κάνουμε στο γυμναστήριο, είναι το ότι απλά εκτελούμε τις ασκήσεις χωρίς να έχουμε συγκέντρωση. Και όμως η αυτοσυγκέντρωση μπορεί πραγματικά να μας ωφελήσει! Δεν θα πρέπει να βλέπεις την προπόνηση σαν ρουτίνα. Επιπλέον, καλό θα είναι με την είσοδο μας στο γυμναστήριο να αφήνουμε πίσω τα προβλήματα μας και να μπούμε σε «λειτουργία fitness»! Επίσης, άσε το κινητό στην άκρη και σταμάτα να χαζολογείς συνέχεια με τους υπόλοιπους θαμώνες του γυμναστηρίου!



Λάθος 7: Επανάληψη της ίδιας προπόνησης

Το να ακολουθούμε ένα πρόγραμμα προπόνησης είναι σωστό. Το λάθος βρίσκεται όταν αυτό το πρόγραμμα επαναλαμβάνεται για εβδομάδες, ή ακόμα και για ολόκληρους μήνες χωρίς καμιά αλλαγή! Η επιλογή της ίδιας άσκησης, π.χ. 4 σετ με 10 - 12 επαναλήψεις, είναι ότι πιο κλασικό υπάρχει σε τρόπο άσκησης. Το αποτέλεσμα είναι ορατό κυρίως το πρώτο διάστημα. Η αυξομείωση επαναλήψεων και σετ, η αύξηση κιλών και έντασης, αλλά και η αλλαγή των ασκήσεων, θα εξασφαλίσει την περαιτέρω αποτελεσματικότητα της προπόνησής σου.



Λάθος 8: Προπόνηση Copy - Paste

Πολύ συχνό λάθος που βλέπουμε στα περισσότερα γυμναστήρια είναι η προπόνηση «copy - paste». Ξεκινώντας, σου δίνουν ένα πρόγραμμα «καλούπι» για όλους, που φυσικά είναι αδύνατο να ταιριάζει σε όλους. Ο καθένας μας είναι διαφορετικός και έχει άλλες ανάγκες! Απαίτησε από τον αρμόδιο γυμναστή να σου γράψει ένα πρόγραμμα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σου!


Επίσης, συχνό φαινόμενο είναι το «θέλω να μοιάσω σε αυτόν», άρα θα κάνω ότι κάνει κι αυτός. Ή αφού το κάνουν όλοι, θα το κάνω κι εγώ. Όχι, μην ακολουθείς τη μάζα! Το να θαυμάζεις κάποιον επαγγελματία του είδους, ή κάποιον πιο έμπειρο από εσένα είναι καλό. Όμως η προπόνηση που κάνει το πρότυπό σου, δεν σημαίνει ότι ταιριάζει σε σένα κι ότι θα έχεις το ίδιο αποτέλεσμα. Ακόμα, σε ότι αφορά τον προσωπικό σου στόχο, καλύτερο είναι να ξεχωρίζεις. Να πετύχεις το κάτι διαφορετικό, για το οποίο εσύ θα είσαι το αντικείμενο του θαυμασμού!

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε