Παράγοντες που εμποδίζουν τη γράμμωση!
Αν είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου, μπορείς να παραδεχτείς έναν ή
περισσότερους από αυτούς τους παράγοντες που μπορούν να σε κρατούν πίσω:
σποραδικές ή υποτονικές προπονήσεις, fast food, ποτά, γλυκά... Αλλά αυτά
είναι αρκετά προφανή. Υπάρχουν όμως και κάποιοι κρυφοί παράγοντες, που
ίσως δεν έχεις φανταστεί!
Παρακάτω θα αναλύσουμε έξι κρυφούς παράγοντες, οι οποίοι μπορούν εύκολα να παρεμποδίσουν τις προσπάθειές σου για να κάψεις το λίπος του σώματος σου, καθυστερώντας έτσι την εμφάνιση της πολυπόθητης γράμμωσης. Ας μάθουμε λοιπόν τους συνήθεις, μα μη προφανείς, υπόπτους για τον εκτροχιασμό των προσπαθειών σου!
Μειώνεις τις θερμίδες πάρα πολύ γρήγορα
Ένα κοινό πρόβλημα που πολλές δίαιτες προκαλούν, είναι να ρίχνουν τις προσλαμβανόμενες θερμίδες και τους υδατάνθρακες υπερβολικά γρήγορα. Ειλικρινά, το να μειώσεις όλες τις θερμίδες και ειδικά τους υδατάνθρακες μονομιάς, είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελες να κάνεις! Ναι, μια δραστική περικοπή τους μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη πτώση στο σωματικό βάρος, αλλά αυτή η πτώση θα είναι βραχύβια. Το πρόβλημα με τέτοιες δίαιτες είναι ότι το σώμα συνεχώς αγωνίζεται για να αποφευχθεί η μεγάλη απώλεια λίπους, καθώς το λίπος είναι ένα μεγάλο απόθεμα ενέργειας, για την περίπτωση που το φαγητό είναι πλέον ελάχιστο.
Έτσι, όσο και να μειωθούν οι υδατάνθρακες και οι θερμίδες, το σώμα θα προσαρμοστεί τελικά στη νέα θερμιδική πρόσληψη. Αν μειώσεις για παράδειγμα τους περισσότερους ή όλους τους υδατάνθρακες, το σώμα θα προσαρμοστεί σε αυτή την χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων και δεν θα υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μείωση. Οπότε πώς θα χαθεί περαιτέρω σωματικό λίπος;
ο πραγματικό κλειδί για τη διατροφή είναι να τρως όσο περισσότερο μπορείς, ενώ παράλληλα να πραγματοποιείται απώλεια σωματικού λίπους! Στη συνέχεια, όταν φτάσεις σε πλατό, δηλαδή όταν σταματήσει η απώλεια λίπους, μειώνεις λίγο υδατάνθρακες και θερμίδες, έτσι ώστε μόλις φτάσεις αναπόφευκτα και πάλι σε πλατό, να μπορείς να κάνεις ξανά μια μείωση και να συνεχιστεί έτσι η απώλεια του σωματικού λίπους.
Δεν προπονείσαι με HIIT
Μια παρανόηση που διαιωνίζεται στο bodybuilding είναι, ότι θα πρέπει να κάνουμε χαμηλής έντασης αερόβια άσκηση για να μεγιστοποιήσουμε την καύση λίπους και να διατηρήσουμε τη μυϊκή μάζα. Ωστόσο, οι έρευνες πλέον δείχνουν το ακριβώς αντίθετο!
Πολλές μελέτες έχουν δείξει, ότι όσοι κάνουν κάποια μορφή υψηλής έντασης διαλειμματικής προπόνησης (HIIT), η οποία εναλλάσσει κύκλους υψηλής έντασης με φάσεις ανάκαμψης, χάνουν περίπου το διπλάσιο σωματικό λίπος, σε σχέση με αυτούς που κάνουν σταθερής, χαμηλής ένταση άσκηση. Και αυτό παρά το γεγονός ότι στην HIIT ξοδεύουμε πολύ λιγότερο χρόνο!
Με λίγα λόγια, η HIIT προκαλεί σε λιγότερο χρόνο αερόβιας, περισσότερο κάψιμο λίπους. Η HIIT αυξάνει το μεταβολισμό μετά την προπόνηση, ο οποίος ενισχύει τη μετάκαυση θερμίδων και λίπους.
Όσον αφορά τη μυϊκή μάζα, τόσο οι έρευνες όσο και η πραγματική εμπειρία, δείχνουν ότι αυτοί που εκτελούν HIIT όχι μόνο δεν χάνουν μυϊκή μάζα, αλλά κερδίζουν! Ένα απλό παράδειγμα, είναι η μυϊκή μάζα ενός σπρίντερ σε σύγκριση με έναν δρομέα μεγάλων αποστάσεων. Η προπόνηση υψηλής έντασης ουσιαστικά βοηθάει την οικοδόμηση των μυών.
Η HIIT μπορεί να λάβει διάφορες μορφές, όπως έχουμε δει. Μια τυπική συνεδρία αποτελείται από υψηλής έντασης προσπάθεια, όπως τα σπριντ, που εναλλάσσεται με διαστήματα χαμηλής έντασης για ενεργητική αποκατάσταση, όπως το περπάτημα.
Σηκώνεις αντιστάσεις με λίγα κιλά
Μια άλλη παρανόηση σχετικά με την απώλεια λίπους για γράμμωση είναι, ότι θα πρέπει να επιλέξεις μικρό βάρος και να εκτελείς πολλές επαναλήψεις. Αυτή η λανθασμένη αντίληψη είναι πιθανώς αποτέλεσμα της σκέψης, ότι περισσότερες επαναλήψεις σημαίνουν περισσότερη προπόνηση, η οποία μπορεί να βοηθήσει να καταναλωθούν περισσότερες θερμίδες. Όμως δεν μετράει μόνο η ποσότητα της προπόνησης που κάνουμε, αλλά και το πως η προπόνηση αυτή επηρεάζει το σώμα και το μεταβολισμό μας.
Ομοίως με την υψηλής έντασης διαλειμματική άσκηση, οι έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η χρήση βαρύτερων αντιστάσεων στις προπονήσεις, προκαλούν ένα υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό μετά την προπόνηση, σε σύγκριση με τα μικρά βάρη. Κάτι που σημαίνει ότι καίγονται περισσότερες θερμίδες!
Όταν λέμε μεγάλα βάρη με λιγότερες επαναλήψεις, μιλάμε για αντιστάσεις με τις οποίες μπορούμε να εκτελέσουμε 8-10 επαναλήψεις ανά σετ, μέχρι τη μυϊκή αστοχία. Αυτό ενισχύει περισσότερο το μεταβολικό ρυθμό και μπορεί να τον κρατήσει υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά την προπόνηση, σε σχέση για παράδειγμα με προγράμματα των 20 επαναλήψεων.
Κάνεις πολύ μεγάλο διάλειμμα
Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να παρεμποδίσει τις προσπάθειες σου για απώλεια λίπους, είναι η ώρα που σπαταλάς για διάλειμμα μεταξύ των σετ. Εφόσον θέλουμε γράμμωση, θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε το χρόνο ανάπαυσης μεταξύ των σετ. Ένα καλό χρονικό διάστημα γι' αυτή την περίπτωση είναι τα 30 δευτερόλεπτα.
Έρευνες έχουν δείξει, ότι κάνοντας διάλειμμα για 30 δευτερολέπτων μεταξύ των σετ, μπορούν να καταναλωθούν κοντά στο 50% περισσότερες θερμίδες σε σχέση με ένα διάλλειμα 3 λεπτών.
Μία άλλη επιλογή θα ήταν να μετατρέψουμε το χρόνο ανάπαυσης σε χρόνο άσκησης, είτε κάνοντας σούπερ-σετ, είτε με κυκλική προπόνηση, είτε με ασκήσεις αερόβιας. Με τα σούπερ-σετ ή την κυκλική προπόνηση, μπορείς να κάνεις τη μία άσκηση μετά την άλλη (για διαφορετικές μυϊκές ομάδες), χωρίς ουσιαστικά διάλειμμα. Από την άλλη, η αερόβια θα σε κρατήσει σε εγρήγορση, ενώ αν την εκτελέσεις με υψηλή ένταση, θα έχεις τα πλεονεκτήματα που αναφέραμε παραπάνω.
Κάθεσαι πολλές ώρες
Το τι κάνεις όταν δεν γυμνάζεσαι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τόσο τις προσπάθειες σου για απώλειας λίπους και γράμμωση, όσο και την υγεία σου!
Πολλές έρευνες έχουν δείξει, ότι όταν καθόμαστε για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, η ικανότητα του σώματος να κάψει λίπος μειώνεται. Έχει διαπιστωθεί, ότι το παρατεταμένο καθισιό αμβλύνει τη δραστηριότητα των ενζύμων που εμπλέκονται στην καύση του λίπους και ιδιαίτερα τη λιποπρωτεΐνη λιπάση.
Άλλες έρευνες υποστηρίζουν επίσης μια σύνδεση μεταξύ του χρόνου που καθόμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας με τα επίπεδα του σωματικού λίπους, καθώς και αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας. Σε μελέτη διαπιστώθηκε, ότι κάποιος που κάθεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα στη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και αν ασκείται τακτικά, έχει σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρδιακών παθήσεων, ακόμα και πρόωρου θανάτου!
Έτσι λοιπόν θα πρέπει να αποφύγουμε το πολύ καθισιό και να παραμείνουμε ενεργοί όλη την ημέρα! Αν κάθεσαι για μεγάλο χρονικό διάστημα στην εργασία, δοκίμασε να κάνεις κάποιες διατάσεις ή να περπατάς κάθε 20 λεπτά περίπου. Το ίδιο και αν κάθεσαι στο σπίτι μπροστά από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Ακόμα, να πηγαίνεις όπου μπορείς με τα πόδια ή το ποδήλατο, όταν είναι δυνατόν, αντί για το αυτοκίνητο, ή τουλάχιστον να το αφήσεις μακριά για να αυξηθεί η απόσταση για περπάτημα.Αν αξιοποιήσουμε όλες αυτές τις ευκαιρίες για ενεργή σωματική δραστηριότητα μπορούμε να κρατήσουμε τον οργανισμό μας σε μια εγρήγορση, ώστε να καίει λίπος όλη μέρα. Παράλληλα, κερδίζουμε φυσικά και τη βελτίωση της υγεία μας!
Δεν κοιμάσαι σωστά
Ένας ακόμα παράγοντας που συνήθως παραβλέπεις είναι ο ύπνος! Τόσο η ποιότητα όσο και η ποσότητα του ύπνου, σχετίζονται με την απώλεια βάρους, καθώς επηρεάζουν το μεταβολισμό μας. Η συνεχής έλλειψη ύπνου είναι υπεύθυνη για μια σειρά από αλλαγές στην παραγωγή ορμονών και το μεταβολισμό των ανθρώπων, ενώ προκαλεί αυξημένη πείνα και όρεξη. Ένα κουρασμένο το σώμα αντιλαμβάνεται την κούραση σαν μια χαμηλή προσφορά ενέργειας, η οποία προκαλεί το αίσθημα της πείνας.
Μικρότερες περίοδοι ύπνου συσχετίζονται με μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη και την ινσουλίνη, δηλαδή της ικανότητας του σώματος να ελέγχει τα επίπεδα τους στο αίμα. Αυτά είναι τα δύο πιο κρίσιμα στοιχεία που εμπλέκονται στην ανάπτυξη ή την πρόληψη του διαβήτη, καθώς και στη ρύθμιση του κορεσμού μετά από ένα γεύμα. Επίσης, η έλλειψη ύπνου προκαλεί αύξηση της συγκέντρωσης της κορτιζόλης, η οποία είναι μια ορμόνη που διασπά τους ιστούς του σώματος και προκαλεί απώλεια μυϊκής μάζας κι εναπόθεση λίπους. Σε περιόδους στρεσαρίσματος, τα επίπεδα κορτιζόλης αυξάνονται, καθώς ο οργανισμός προσπαθεί να αντιδράσει, κάτι που προκαλείται και από τις δίαιτες. Ο ύπνος μειώνει τα επίπεδα της ορμόνης αυτής.
Τέλος, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε τη σχέση μεταξύ της ποσότητας του ύπνου που και τη συνολική απόδοση της προπόνησης. Προφανώς όταν έχεις έλλειψη ύπνου, η δύναμη σου είναι μειωμένη και δεν μπορείς να εκτελέσεις τις ασκήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εκτός αυτού, κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα ανακάμπτει από την άσκηση και επιδιορθώνει τους ιστούς των μυών. Όσο πιο έντονες και συχνές προπονήσεις κάνεις, τόσο περισσότερο ύπνο χρειάζεσαι!
Σε γενικές γραμμές φρόντισε να κοιμάσαι σίγουρα 7-8 ώρες.
Σε αυτό το σημείο έχουμε γνωρίσει όλους τους παράγοντες, κρυφούς και μη, που μπορούν να εμποδίσουν την εμφάνιση γράμμωσης. Έτσι, αν βλέπεις ότι δεν μπορείς να χάσεις άλλο λίπος, κοίταξε μήπως ισχύει κάτι από τα παραπάνω και διόρθωσέ το. Φυσικά δεν θα πρέπει να εστιάζουμε μόνο στην εμφάνιση, καθώς η υγεία είναι το παν!
Καλές προπονήσεις και να θυμάσαι...
Τα αγαθά κόποις κτώνται!